Programma

Bekijk hieronder het programma van Huiskamerfestival Gendringen 2023!

ErikHagelstein & Sjoerd Smeenk | Saartje van Camp (van oa Spinvis) | Martijn ‘Tinez’ van Toor | Halfboi | Julian Bohn | Sare | Alles Rous | Tjerk Ridder | Drumcomplex (DJ workshop) | Blue Intrigue | Rinus Wesselkamp | DJ Paul de Vooght (eindfeest de Waggel). 

Erik Hagelstein + Sjoerd Smeenk

Bjorn van der Doelen Huiskamerfestival Gendringen

Locatie: Ranonkel 19

Zanger Erik Hagelstein en Hammondorganist Sjoerd Smeenk spelen al jaren samen. Ze toerden langs 35 schouwburgen met de door de Doetinchemse zanger opgerichte Cry Me A Riverband, een Joe Cocker tribute met de titel The Life of a Man. Erik zag Smeenk spelen met de mede door Sjoerd opgerichte Etta James Experience. Ritmisch, dragend, energiek, soulfull en groovy. Deze rasmuzikant wilde hij in zijn band. Bovendien: Joe Cocker zonder Hammond is onbestaanbaar.

De in Zelhem geboren en getogen Hagelstein (62) zingt al vanaf zijn 16-de in bandjes. Bar & Booze, The Original 60’s R&B and Soulshow, hij is bijkans wereldberoemd in de Achterhoek. Een dag na het overlijden van zijn idool Joe Cocker in december 2014 richtte hij een tribute op. Na het beëindigen van de toer gaf Hagelstein de aanzet tot theaterprogramma Heroes of the ‘70’s, een hommage aan het meest vruchtbare decennium van de moderne popmuziek. In 2021 schopte journalist en presentator Hagelstein het tot de finale van The Voice Senior.

Sjoerd Smeenk (48) maakte op zijn achtste kennis met het vermaarde Hammondgeluid, in combinatie met de draaiende Lesliespeaker. Na uitstapjes naar piano, gitaar en synthesizer keerde hij terug naar zijn grote liefde. Bands als Goya, Stapled, Drummond en uiteraard Cry Me A River maken dankbaar gebruik van de muzikaliteit en gedrevenheid van de Velpenaar. De combinatie met de pianosounds van Wurlitzer/Rhodes maakt Sjoerd Smeenk tot een veelgevraagde muzikant.

Voor het Huiskamerfestival in Gendringen kiezen de twee muziekmaten een breed repertoire. Blues en soul vormen de basis, maar ook modernere popliedjes worden niet geschuwd. Uiteraard ontbreekt ook de rhythm and blues van Joe Cocker niet op de setlijst. Erik en Sjoerd delen een passie. En die mag overal gehoord worden, zeker ook in Gendringen.

Saartje van Camp

Mart Hillen Huiskamerfestival Gendringen 2022

Locatie: Bresser Bloemen - Grotestraat 14

Zoveel voor me en zoveel na, een komma…”

 Verhalen stoppen nooit. Ze zijn altijd al begonnen en iedere punt is een komma. Saartje Van Camp schrijft teksten, componeert en maakt voorstellingen. Zang, cello, samplers, synths, wat ze ook tegenkomt… alle klanken zijn welkom en bruikbaar. Alles kan muziek zijn. Haar nummers en voorstellingen gaan over het labyrint van gevoelens en dromen die we allemaal kennen, over wat ons altijd weer beweegt.

In haar optredens verbindt ze oude melodieën met eigen werk. Ze zingt, speelt cello, maakt ritmes en stapelt met een looprecorder laag op laag. Een cello wordt een orkest, haar stem wordt een koor en daaroverheen ontstaat een nieuw verhaal.

 In 2011 verscheen de CD ‘Walla Kristalla’, met oude melodieën en liedjes van overal in de wereld, die ze verzamelde en opnieuw op muziek zette. Momenteel produceert ze een album met nieuw eigen werk, dat eveneens zal verschijnen bij Excelsior Recordings.

 Saartje Van Camp treedt solo op en werkt al jaren samen met Spinvis.

Halfboi

Mart Hillen Huiskamerfestival Gendringen 2022

Locatie: MoTTo - Grotestraat 21

Een prachtie ervaring in de Sint Maartenkerk (de witte kerk) in Gendringen! Laat alle toxic masculinity uit de hardrock wegvloeien, voeg een scheutje jaren ’80 synthpop toe en gooi er dan nog een hoop alternatieve muziek doorheen… hét recept voor een perfect disaster. En hét recept voor een geweldige beleving tijdens Huiskamerfestival Gendringen. 

Als MUSE en Bronski Beat samen een liefdesbaby zouden maken, dan krijg je wat Halfboi is. Mensen hebben hem vergeleken met David Bowie. Geloof je ze niet? Zij geloofden het ook niet. Ga het dus zelf ontdekken!  Wedden dat je er geen spijt van krijgt?!

Tinez (Martijn van Toor)

Diede Soontiens Huiskamerfestival Gendringen

Locatie: Anholtseweg 43

Een superheld op de tenorsax. Zo kunnen we Martijn ‘Tinez’ van Toor gerust noemen. Al jaren een bekende in de scene en natuurlijk een man met z’n roots in de Achterhoek!

Toen Tinez voor het eerst Elvis hoorde op een cassettebandje van zijn vader werd hij verliefd op blues en rock n roll. Jaren later volgde hij een opleiding tot klassiek saxofonist, maar de blues en rock ’n roll bleef trekken. Hij volgde zijn hart en besloot hier vol voor te gaan.En met succes! Martijn Tinez van Toor is niet meer weg te denken uit de scene en tourde met onder andere JW-Jones, Nick Curran, Nikki Hill and Rusty Pinto.
En nu is Gendringen aan de beurt en daar zijn we trots op.

Julian Bohn

FRE - Huiskamerfestival Gendringen

Locatie: Touwslagersbaan 78

Julian Bohn is een Duitse pianist en producer gevestigd in Nederland. Hij maakt genre-overstijgende muziek voor avontuurlijke luisteraars. Zijn muziek is zorgvuldig gecreëerd en samengesteld, als een soundtrack voor je dagelijkse leven.

Feels Like Home, zijn debuutalbum, werd gemaakt tijdens de collectieve eenzaamheid van de lockdown en is toch een feest van collaboratie, met een internationale bezetting van 11 muzikanten uit de Verenigde Staten, Engeland, Duitsland en Nederland die in hun individuele thuisstudio’s hebben opgenomen. De liedjes stralen warmte uit, terwijl ze op aangrijpende wijze enkele van de thema’s aansnijden waarmee we in de afgelopen jaren allemaal werden geconfronteerd: eenzaamheid, erbij horen en een plek hebben om thuis te komen, en angst tegenover een groeiende klimaatcrisis.

Je voelt altijd de nieuwsgierigheid en openheid van een bandleider die niet gebonden wil zijn aan bepaalde genres en liever zijn jongere ik kanaliseert voor inspiratie, om muziek te maken die hem hetzelfde gevoel geeft dat zijn naar muziek hunkerende 17-jarige ik kreeg toen hij voor het eerst verliefd werd op het vak.
Als producer werkt Julian Bohn momenteel samen met artiesten als FRÉ, XILLAN en de Oegandese zanger Maurice Kirya.

Sare

FRE - Huiskamerfestival Gendringen

Locatie: Grotestraat 60

Sare Weijman schrijft aan de rand van de Veluwse bossen haar ambiënt folk en alternatieve pop vol gedachtespinsels en verhalen. Dit uit zich in een geheel van sferische en melancholische nummers in stijl van Tamino en Novo Amor. Haar persoonlijke teksten en melodieën nemen je mee naar de dieptes van Jeff Buckley en de luchtigheid van Julia Jacklin. Ze betoverde al eerder festival als hoogte 80 en Park Open. Nu is ze in Gendringen te zien in een mooi passende intieme setting. 

Alles Rous

Elles Springs Huiskamerfestival Gendringen

Locatie: Grotestraat 9

“Om de wereld een beetje mooier te maken!”

Een sprankelend half uur met de unieke, vrolijke, bijtende, melancholische en satirische liedjes van Alles Rous, met in de hoofdrol Mieke Rous. Ze omschrijft het leven op haar eigen manier en doorziet de dwaasheid van het bestaan.

Deze muzikale verhalenvertelster en singer-songwriter bedient zich behalve van haar innemende stem en persoonlijkheid, ook van haar lievelingsinstrumenten ukelele en cuatro. Met haar voeten voegt ze her en der wat kleine percussie toe en wie weet neemt ze ook nog haar accordeon mee naar Gendringen.

Tjerk Ridder

Opticks Huiskamerfestival Gendringen

Locatie: Bibliotheek - Bringenborg 5

Tjerk Ridder is theatermaker, singer-songwriter en schrijver, en ook: reiziger, verteller en inspirator. De afgelopen jaren maakte hij drie reizen door Europa op een specifieke manier en met een specifiek maatschappelijk thema. Zijn reizen mondden uit in muziektheatervoorstellingen, songs en boeken. Tijdens Huiskamerfestival Gendringen vertelt en zingt hij over zijn avonturen. En dat zijn er veel!

 Tjerk Ridder: ‘Het leven is een reis, maar hoe onderneem je die, wat geef je en wat neem je? Welke stappen zet je en waarheen? Welke ervaringen geeft het je? En hoe vind je de balans tussen voor jezelf zorgen en er zijn voor anderen?’

Zo liftte Tjerk met een caravan – zonder auto – dwars door het continent Europa, van Utrecht naar Istanboel. Onder de titel Trekhaak Gezocht! – je hebt anderen nodig om verder te komen was hij letterlijk op zoek naar trekhaken en daarmee naar welwillendheid, gastvrijheid en vertrouwen. Onderweg vroeg hij de vele Europeanen die hem een trekhaak boden naar hun dromen en grenzen.

Tijdens Sporen van Vrijheid ging hij op zoek naar de persoonlijke betekenis van vrijheid en was hij met zijn Belgisch trekpaard Elvi onderweg langs plekken van vrijheid en onvrijheid, van festival tot gevangenis. Vooral wilde hij mensen spreken over het besef, belang en de betekenis van persoonlijke vrijheid.

Voor Bonne Route! ging hij lopend met gitaar en ezel Lodewijk over het Martinuspad, op zoek naar saamhorigheid en solidariteit in de huidige tijd. Dit keer was de leidraad het pad zelf. Onderweg in het tempo van de menselijke maat was hij voor slaapplekken, eten en drinken afhankelijk van de mensen die hij onderweg spontaan langs het traject hoopte te ontmoeten.

Drumcomplex

Ricardo Tillmann Huiskamerfestival Gendringen

Locatie: Touwslagersbaan 76

Hoe maak je goeie techno? En hoe zet je als DJ een set neer waarmee iedereen uit z’n plaat gaat? Tijdens ons huiskamerfestival krijg je een stoomcursus van de populaire Duitse DJ Drumcomplex! 

Drumcomplex alias Arnd Reichow is sinds eind jaren 90 een van Duitslands meest toegewijde technoleveranciers. Met tweeënhalf decennia muziekervaring heeft hij zijn eigen ruimte binnen de techno-industrie met verve opgeeist. Drumcomplex heeft menig dansvloer over de hele wereld in beweging gekregen. Recente hoogtepunten waren onder andere Carl Cox’ prestigieuze laatste Revolution Party in de beruchte Space Ibiza en het legendarische Awakenings Festival in de geliefde Amsterdamse Gashouder.

Leer het van een pro en geniet van de techno van Drumcomplex. Er gaat een wereld voor je open! 

Blue Intrigue

Anne Müller Huiskamerfestival Gendringen

Locatie: Grotestraat 89

Back to Basic: twee stemmen, één gitaar, één geluid. Na jarenlang muziek te maken in allerlei bezettingen, gaan Jos Meuleman en Esther ten Have uit Silvolde terug naar basis. De composities van Jos vormen de fundering onder de zang van Jos en Esther. Compacte popsongs met meerstemmige zang.

Rinus Wesselkamp

Locatie: Brederostraat 18

Rinus uit Ulft is pas 16 jaar jong maar speelt nu al ongeveer 12 jaar piano. Dat betekent dat hij begon met zijn eerste toetsaanslagen toen hij 4 jaar oud was. Aanvankelijk nog niet super enthousiast, maar dat veranderde snel toen zijn niveau met rasse schreden omhoog ging. Zijn eerste lessen kreeg hij van Danielle Damen. Joel Groen nam het van haar over, maar al snel werd duidelijk dat Rinus klaar was voor de volgende stap. Dat betekende les van Ben Simmes. De officiële C en D (met lof) diplomas volgden daarna snel.

Rinus heeft een voorliefde voor de klassieke piano stukken, maar vindt het ook heerlijk om moderne nummers te spelen.

DJ Paul de Vooght

Anne Müller Huiskamerfestival Gendringen

Locatie: Café De Waggel - Grotestraat 39

Heerlijke deuntjes van DJ Paul de Vooght tijdens het eindfeest bij Café de Waggel. Kom tot 19.00 uur nog even nagenieten van een mooie middag. Paul draait de beste jaren ’80 muziek uit zin imposante vinylcollectie.